Latinsko ime: Litsea cubeba
Način pridobivanja: parna destilacija
Poreklo: Vietnam, Kitajska
Del rastline: plod
Vzgoja rastline: gojena, ekološki certifikat
15 g =17,08 ml
OPOZORILO: Eterična olja sodijo po zakonodaji med nevarne kemikalije, zato pred uporabo natančno preberite varnostna opozorila in upoštevajte navodila za uporabo. Varnostni list eteričnega olja najdete v zavihku “Dokumenti”. V varnostnem listu so navedeni vsi alergeni kot tudi kemijska sestava eteričnih olj. Priporočamo v branje!
Aromaterapija:
Delovanje na fizično telo: Eterično olje liceje ima izjemno protivnetno delovanje (beri raziskavo), priporoča pa se tudi pri težavah s prebavo in prehladih.
Delovanje na psiho: Pomirja in sedira (v nizkih koncentracijah).
Odlično eterično olje za preganjanje mrčesa (beri raziskavo 1 in raziskavo 2).
Kozmetika: Za nego mastne kože; prljubljeno v gelih, milih in šamponih.
Parfumeristika: Srednja nota, posebej priljubljena v svežih kolonjskih vodicah in citrusnih parfumih. Lepo se kombinira s citrusi. Zelo intenziven vonj, zato uporabite čisto malo.
Opis vonja: Svež, citrusni, oster.
Varnost: Zaradi visoke vsebnosti citrala je najvišja koncentracija tega eteričnega olja za dermalno uporabo 0,8 %. Ne uporabimo pri občutljivi in poškodovani koži, za otroke mlajše od 2 let.
Viri in literatura:
Steflitsch/Wolz/Buchbauer. 2013. Aromatherapie in Wissenschaft und Praxis.
Rhind J.P. 2016. Aromatherapeutic Blending. Essential Oils in Synergy.
Janeš D., Jočevar Glavač N.. 2015. Sodobna kozmetika. Sestavine naravnega izvora.
Tisserand R., Young R., Essential Oil Safety: A Guide for Health Care Professionals.
Wabner D., Baier C. 2012. Aromatherapie. Grundlagen, Wirkprinzipien, Praxis.
Informacije o tem eteričnem olju ne morejo nadomestiti obiska pri zdravniku. Diagnozo in pravo individualno terapijo lahko določi le zdravnik/terapevt v osebnem razgovoru s pacientom. Informacije, ki so podane tukaj, imajo namen izobraževanja. Pri izbiri posameznega eteričnega olja in pred izdelavo mešanice si vedno preberite kontraindikacije in varnost uporabe le-tega v strokovni literaturi.