INCI: Xanthan Gum
Ksantan gumi nastane s fermentacijo sladkorja z bakterijami Xanthomonas campestris. Uporabimo ga za izdelavo gelov (za noge, osvežilni geli, proti celulitu) ali v emulzijah v kombinaciji z emulgatorji (lecitin). Ločimo med standardnim ksantanom, ki pusti lepljiv občutek na koži, ter transparentnim ksantanom, ki je posebej primeren za izdelavo lahkih gelov in krem.
Izdelava gelov
- Za izdelavo gelov dodamo 0,5 % ksantan gumija v vodo. Pripravimo ga lahko v hladni ali topli vodi. Dodamo med mešanjem in dobro premešamo. Druga možnost je, da ksantan najprej raztopimo v glicerinu ali alkoholu, nato dodamo vodi s hitrim mešanjem. Pustimo 15 minut, nato premešamo.
Dodatek emulzijam
- Ksantan gumi kot zgoščevalec uporabimo za stabilizacijo emulzij. Omogoča nam, da uporabimo manj emulgatorja, hkrati pa preprečuje izgubo vlage. Dodamo ga v še toplo emulzijo (prej zmešamo z glicerinom) ali v segreto vodno fazo. Koncentracija ksantan gumija v kremah naj bo 0,2 – 0,5 % (pri večji koncentraciji bo krema lepljiva).