To je bilo poletje! Naužila sem se zelišč, vonjav in eksperimentiranja z rastlinami! Ob vsaki priložnosti sem se odpravila na travnik, s košarico in nasmejanim obrazom. Od zeliščnih marmelad do tinktur, sirupov, izlužnin in ekstravagantnih parfumskih izvlečkov – moj špajz je pripravljen na zimo! In seveda na novo sezono delavnic! Nekaj utrinkov z mojega zeliščnega poletja …
Šentjanževka, s katero se bom crkljala v sivih zimskih dneh. In malinov kis, ki ga je že zmanjkalo.
Pegasti badelj. Semena na morju nabiramo dvakrat, julija in oktobra. Absolutno najboljši prijatelj jeter.
Iz divje rukole – našla sem jo na Pagu – sem pripravila najokusnejši pesto na svetu! Ekstra pekoče!
Rman je končal v ŠNOPCU ZA BLAŽENJE VSEH ŽENSKIH TEGOB.
Skrivnost najdražjih parfumov, hrastov lišaj … Našla sem ga na poti na Kum in ga neprestano vohljaja. Izvleček, na katerega sem skrajno ponosna, prinesem na delavnico izdelave parfumov. Omamen vonj.
Same coprnije … Ajda, smrdljivka, trpotec, industrijska konoplja, dobra misel, materina dušica …
Tagetes ali smrdljivka resda odganja škodljivce na vrtu – vendar je kot tinktura izjemen parfumski material za ustvarjanje sadnih vonjev.
Ajda me je povsem očarala s svojimi nežnimi belimi cvetovi. Čaj in tinktura sta odlična podpora ožilju. Ko se poročim, bo ajda v mojem šopku!
Tinktura ameriškega slamnika je nepogrešljiva za krepitev imunskega sistema.
Pa še bi lahko naštevala …
Še je čas, da naberete zelišča in zdravilne rastline. Trenutno delam tretjo rundo melisinega sirupa, nabiram materino dušico in dobro misel za čaj, kuham jernejevo zeliščno maslo in marmelado iz bezgovih jagod z ingverjem in cimetom.
V naravi je dovolj vsega za vse! Še posebej radosti in veselja! 🙂
Pozdravljena,
super si imela tole potepanje. Zanima me v kaj si namočila hrastov lišaj? Me ferbec matra kaj se izcini iz tega 🙂
Živijo,
uporabila sem 96 % alkohol, kot za vse tinkture, ki jih izdelujem za parfumeristiko. Poskusi, odlično diši! LpN