¨Oh, še!¨ piše na škatli v obliki srčka, v katero navadno spravim svoje praline. Moj prvotni recept je aromatična mešanica pekočih začimbnic z afrodizičnim delovanjem. In vedno, ko praline prinesem na srečanja ali delavnice, me sprašujejo: ¨Lahko še?¨
Recept za aromatične praline je nuja v kuhinji vsakega ljubitelja aromatičnega. Zares preprost je, vendar je za izdelavo potrebna velika mera ljubezni in predanosti. Pa saj je tako v vsem, kar počneš v življenju – da si 100 % prisoten v trenutku in se popolnoma posvetiš svojemu delu. Razlika je očitna!
Za izdelavo pralin potrebuješ:
160 ml sladke smetane
340 g temne čokolade
1 žlička zmletega ingverja
1 žlička zmletega cimeta
1 žlička zmletega kardamoma
1/2 žličke zmletega čilija
1/2 žličke zmletega popra
1/2 žličke muškatnega oreščka
Priprava
V smetano stresi začimbe in počasi segrevaj. Odstavi z ognja in med mešanjem počasi dodaj majhne koščke čokolade. Po želji lahko dodaš več začimb – jaz se ne morem zadržati. 🙂 Ko je čokolada raztopljena, postavi v hladilnik, da se čokolada popolnoma strdi.
Vzemi iz hladilnika in z majno žličko zajami čokolado, ki jo oblikuješ v kroglice. Povaljaj v kakavu v prahu, položi v majhne papirnate košarice in shrani v hladilniku. Iz hladilnika vzemi tik preden ponudiš.
Nekaj namigov:
- Poleg tvoje energije pri izdelavi pralin bo bistvena tudi kvaliteta sestavin. Priporočam biološko pridelane začimbe in kvalitetno temno čokolado.
- Medtem ko valjaš praline, se začne čokolada topiti na rokah. Roke umij z mrzlo vodo, dobro obriši in nadaljuj.
- Pralinam lahko namesto začimb dodaš eterična olja. Pomembno je, da so eterična olja biološkega porekla. Dodaj največ 5 kapljic eteričnih olj na celotno maso.
- Primerna so eterična olja pomaranče, mandarine, bergamotke in limone, ki bodo čokoladi dodala citrusno svežino.
- Namesto zgoraj omenjenih začimb lahko dodaš eterična olja: klinčki, ingver, črni poper …
- Če želiš okus ¨after-eight¨, dodaj eterično olje poprove mete (kapljica bo dovolj). Priznam, včasih me zavede, in v svoje praline vmešam jasmin, vrtnico ali pelargonijo oziroma kar vse tri. Kakšno razkošje božanskih okusov!
Naj vam praline polepšajo praznične dni!
lepo lepo!!!
Sem jih probala naredit včeraj, so res dobre.