Izboljšaj fokus z eteričnimi olji: Znanstveno podprti nasveti

Te po poletnem oddihu muči nezbranost in se v pisarni komaj spraviš k delu?

Imajo otroci težave s fokusom pri učenju? Tudi sama se že dlje časa spopadam z nezmožnostjo koncentracije – da ne govorim o fokusu mojih šolarjev. V tem blogu delim svoja spoznanja in izkušnje, podprte z znanostjo, o tem, kako lahko z eteričnimi olji izboljšamo fokus.

Pripravi preprosto mešanico eteričnih olj in izboljšaj fokus!

Rožmarin za spomin!

… pravi slovenski pregovor, ki ga potrjujejo številne sodobne raziskave. Nicolas Culpeper v svojem delu The Complete Herbal iz 17. stoletja omenja rožmarin za krepitev spomina in izboljšanje kognitivnih funkcij. O uporabnosti rožmarina so pisali tudi drugi avtorji in zdravniki, recimo Hildegarda iz Bingna, Dioskurid, John Gerard in drugi.

Poleg rožmarina so pri težavah s koncentracijo, fokusom in možgansko meglo učinkovita tudi druga eterična olja. Poglejmo si, katera so, zakaj sploh delujejo in kako jih uporabimo.

Eterična olja in fokus – znanstveni vidik

Vonj vpliva na čustva, počutje, kognitivne funkcije in celo na odločanje. Eterična olja niso samo prijetne dišavice in da bi razumeli njihovo moč, moramo poznati njihovo sestavo ter njihovo delovanje.

Eterična olja delujejo na naše telo na več načinov. Pri delovanju na živčni sistem je pomembno vedeti, da se lahko spojine eteričnih olj vežejo na nevrotransmiterje in sprožijo odziv na receptorjih.

Spojina linalool, ki jo med drugim najdemo v eteričnem olju prave sivke, se veže na receptorje za nevrotransmiter gama-aminomaslena kislina (GABA) v možganih. GABA je zaviralni nevrotransmiter, kar pomeni, da zmanjšuje aktivnost živčnih celic in umirja živčni sistem. Ko se linalool veže na GABA receptorje, okrepi delovanje GABA ter s tem deluje anksiolitično in sedativno.

Na zvišanje fokusa in koncentracije bodo vplivale spojine, ki se vežejo na holinergične receptorje v možganih. Te spojine stimulirajo tvorbo acetilholina, nevrotransmiterja, ki je ključen za pravilno delovanje možganov in živčnega sistema. Acetilholin igra pomembno vlogo pri kognitivnih funkcijah, kot so pozornost, spomin in učenje, ter pri nadzoru mišične aktivnosti.

Ko se spojine iz eteričnih olj vežejo na holinergične receptorje, spodbujajo proizvodnjo acetilholina in s tem vplivajo na boljši fokus. Katere so te spojine in v katerih eteričnih oljih so prisotne, izveš v nadaljevanju.

Rožmarin in poprova meta – zmagovalca pri izboljšanju kognitivnih sposobnosti

Kognitivne sposobnosti vključujejo mentalne procese, kot so zaznavanje, pozornost, fokus, spomin in izvršilne funkcije.

Raziskave kažejo, da sta rožmarin kemotip 1,8-cineol (Salvia rosmarinus) in poprova meta (Mentha piperita) izjemno učinkovita pri izboljšanju kratkoročnega spomina. V eni od študij (Moss et al.), znotraj katere so izvedli test spomina pri 144 študentih, je pokazala, da lahko poprova meta poveča kratkoročni spomin kar za 26 %. Medtem ko sta poprova meta in rožmarin vidno izboljšala spomin, sta eterični olji prave sivke in ilang ilanga delovali celo nasprotno.

Tudi eterično olje žajblja (Salvia officinalis) se je v raziskavi (Moss et al. 2010) izkazalo kot zelo učinkovito pri izboljšanju pozornosti in dokazano izboljša fokus.

Bornil acetat, spojina, ki jo najdemo v smreki (predvsem sibirski in japonski) in beli jelki, prav tako izboljšuje kognitivne sposobnosti in se priporoča zlasti pri posameznikih, ki potrebujejo sprostitev, a morajo obenem ohraniti pozornost.

Eterično olje limone (Citrus limon) povečuje pozornost, koncentracijo, razpoloženje in spomin, še posebej med učenjem (Akpinar 2005).

Eterična olja v pisarni

Uporaba eteričnih olj v pisarni je odvisna od posameznikovega počutja (utrujenost, stres, nemir) ter od nalog, ki jih posameznik opravlja. Pri monotonih nalogah lahko na primer pomaga poprova meta.

Zanimiva je raziskava z eteričnim oljim petitgraina (Citrus x aurantium), v kateri se je to eterično olje pokazalo kot zelo učinkovito pri zvišanju produktivnosti na delovnem mestu. Difuzija petitgraina je namreč kar za 14 % znižala čas, potreben za opravljanje naloge na računalniku.

Če smo pod stresom, je tudi naša produktivnost nižja, zato lahko v pisarni uporabimo eterična olja, ki sproščajo, na primer pravo sivko, bergamotko in pelargonijo. Preden uporabite eterično olje, se vprašajte, kaj potrebujete – več fokusa in višjo produktivnost ali umiritev in sproščenost?

Če eterična olja uporabljate v difuzorju, naj bo vonj na pragu zaznavanja. Morda sodelavcem vonj ne bo všeč, kar moramo vsekakor upoštevati. Dobra novica pa je, da bo kljub temu vplival na koncentracijo.

Možganska megla

Možganska megla se nanaša na simptome, kot so zmedenost, pozabljivost in pomanjkanje jasnosti misli. Pogosto jo spremljajo stanja, kot so multipla skleroza, depresija, fibromialgija, menopavza in kronična utrujenost. Skoraj polovica ljudi, ki so utrpeli dolgi COVID, trpi za možgansko meglo – simptomi vključujejo tudi zmanjšano sposobnost vonjanja in glavobole.

Pri možganski megli lahko uporabimo vsa zgoraj omenjena eterična olja. Izpostavila bi nekaj spojin, ki delujejo kot zaviralci acetilholinesteraze, saj s tem izboljšajo spomin.

Med te spojine sodi 1,8-cineol, ki je prisoten v eteričnih oljih evkalipt globulus, evkalipt radiata, kajeput in drugih. Prav tako je učinkovit karvakrol, spojina, prisotna v eteričnem olju origana.

Kako uporabiti eterična olja?

  • Difuzor: Difuzor uporabimo, kadar želimo vonj razpršiti po prostoru, na primer v pisarni ali doma. Difuzor naj ne bo prižgan ves čas, temveč v različnih intervalih. Vonj v prostoru ne sme biti premočen, temveč ravno na pragu zaznavanja.
  • Inhalator: Inhalatorji so zelo uporabni, saj jih uporabimo individualno in z vonjem ne motimo drugih. Še preprosteje je, če eterična olja nakapamo na robček in inhaliramo.
  • Oljna mešanica v roll on-u: Eteričnih olj ne nanašamo neposredno na kožo. Za izboljšanje fokusa lahko eterična olja redčimo v olju jojobe ali alkoholu. Pripravek nanesemo na dlani ali zapestje in inhaliramo.

Dobra novica: z aktivnim vohanjem urimo spomin

Ker je čut voha tesno povezan s spominom, lahko že samo z urjenjem vohanja izboljšamo kognitivne procese in spomin. Zavestno vonjanje naj postane del našega vsakdana!

Raziskava Jane Plailly iz let 2012 in 2013 je pokazala, da lahko z vajami mentalne percepcije vonja razvijemo vohalni sistem, kar vodi v strukturne spremembe v možganih.

Trije recepti

Roll on: Fokus

10 ml olja jojobe

2 kapljici eteričnega olja rožmarin kt. 1,8-cineol

2 kapljici eteričnega olja poprove mete

2 kapljici eteričnega olja črnega popra

Embalaža: roll on

Roll on: Energija in produktivnost

10 ml olja jojobe

2 kapljici eteričnega olja petitgraina

2 kapljici eteričnega olja poprove mete

2 kapljici eteričnega olja bele grenivke

Embalaža: roll on

Inhalator: Jasne misli – pomoč pri možganski megli

3 kapljice eteričnega olja evkalipt globulus

2 kapljici eteričnega olja origana

3 kapljice eteričnega olja limone

Embalaža: inhalator

Mešanica za difuzor: Koncentracija

2 kapljici eteričnega olja rožmarin KT 1,8-cineol

2 kapljici eteričnega olja bele jelke

2 kapljici eteričnega olja limone

Uporaba: difuzor

Uspešna aromaterapija se začne z uporabo kvalitetnih in čistih eteričnih olj. V naši spletni trgovini ti zagotavljamo najvišjo kakovost eteričnih olj Florihana.

Ker v članku omenjam otroke, naj opozorim, da eterična olja poprove mete, rožmarina in evkalipta globulus/radiata niso primerna za otroke, mlajše od 6 let (nikakor jih ne smemo nanašati pod nosek ali v bližino nosu). Eterično olje origana draži kožo, zato sem ga uporabila v inhalatorju.

Želiš pogledati v “znanstveno” zakulisje eteričnih olj in razumeti, zakaj so učinkovita, kako delujejo na naše telo in um, kako jih mešamo med seboj in kako se izognemo neželenim reakcijam? Naš tečaj aromaterapije po programu NPK je celovit odgovor na zgornja vprašanja in še več – je pot osebne transformacije in priložnost za novo kariero!

Viri in literatura:

Rhind J.P.: Aromatherpeutic Blending: Essential Oils in Synergy, 2016

Tisserand R./Young R.: Essential Oil Safety, 2014

Herber S./Zimmermann E.: Aromatherapie fouer Kopf und Seele, 2022

Tisserand R.:Aroma Psychology (Course)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja